Prvomajc

Od 29. aprila do 2. maja smo se podali na nepozabno taborniško potepanje, ki se je začelo v Novem mestu.

Prvi dan smo se odločili za zanimiv ovinek in obiskali izvir Temenice ter raziskali okolico, vključno z Lukenjsko jamo in ruševinami gradu. Okrepčali smo ob čudoviti Krki, si nato ogledali opuščeno železniško progo in se zvečer ustavili pri gradu Soteska. Tam smo se okopali v Krki in prenočili v samem gradu - prav posebna izkušnja!

Drugi dan je bil prav tako poln dogodivščin. Najprej smo natočili vodo pri prijaznemu mladeniču iz bližnje vasi. Nato smo si ogledali Bazo 20, kjer nas je po zgodovinskih poteh popeljal naša 'enciklopedija na dveh nogah', Boštjan. Presenetilo nas je v vrečah na drevesu rastoča zaloga hrane blizu partizanske bolnice Jelendol, zraven katere smo si na ognju spekli okusne pice in prebivakirali noč v objemu gozdne tišine.

Tretji dan smo se podali skozi prostrane kočevske gozdove. Malicali smo ob informativni tabli bunkerja 42, o katerem pa žal razen table in partizanskega marmornega kolača ni bilo ne duha ne sluha. Nato smo obiskali ostanke kočevarske vasi Pugled, kjer smo nameravali prenočiti, a nas je napoved dežja prepričala, da smo se odpravili naprej. Kljub temu smo uspeli skuhati večerjo preden se je nebo razjokalo, tako da smo siti in pripravljeni na dež odkorakali do vasi Željne, kjer smo si prenočišče našli v lovskem domu.

Zadnji dan našega pohoda smo začeli z ogledom Željnskih jam, kjer smo v notranjosti prepevali v večglasju. To je bil res poseben trenutek, ki je v jamah odmeval tako kot bo še dolgo v naših srcih odmeval še dolgo. Izlet smo zaključili na železniški postaji v Kočevju.

Izlet Prvomajc je bil popolnoma nepozaben. V štirih dneh smo doživeli veliko raznolikosti Slovenije, od čudovitih rek in jam do zgodovinskih krajev. Bivakiranje v naravi nam je omogočilo pristen stik z okolico in naravo, medtem ko smo raziskovali skrite kotičke dežele. To je bil izlet, ki nas je povezal, nam nudil priložnost za učenje in ustvarjal neprecenljive spomine, ki jih bomo nosili v srcih še dolgo časa.

Avtor: Bobi, Dani, Žiga in Boštjan

Vsebina